MI A FENE TÖRTÉNIK OTT LENT?

Szerző: | NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

Amióta változókorba léptem csupa izgalom az élet. Sosem tudom, hogy reggel mire ébredek, milyen újabb tünetet tapasztalok, és melyiknek mondhatok – ha csak aznapra is – búcsút. Az egyik ilyen váratlan vendég az alvégen jelentkezett. Valahogy mintha nem úgy mennének a dolgok, mint annak előtte.

Már megint az ösztrogén!

Miért is nem lepődünk meg, ugye? Az ösztrogént nem véletlenül nevezik női szuperhormonnak. A nők testében tényleg elengedhetetlenül szükséges. A hüvely és a húgyutak egészségéhez is nagyban hozzájárul. A hüvely egy kb. 6-7,5 cm hosszú, rendkívül rugalmas izomcsatorna, ami a felszíni vulvát köti össze a méhnyakkal. A felszínét nagyon vékony, enyhén savas kémhatású nyálkahártya borítja, ami védelmet nyújt a külvilágból érkező baktériumok és gombák ellen. Alapesetben a hüvely öntisztuló, sajátos védelmi rendszerrel rendelkezik.

A problémát az jelenti, amikor a nyálkahártya termelődése csökken. Változókorban pedig pontosan ez történik: az ösztrogénszint csökkenése miatt a nyálka termelődése is csökken, a hüvely nyálkahártyája sorvadni kezd és a sejtek kevés glikogént termelnek ahhoz, hogy a savas kémhatás megmaradjon. E miatt meggyengül a természetes védelmi rendszer, így szabad út nyílik a fertőzések előtt. E mellett a hüvely belső fala sérülékennyé válhat és veszíthet rugalmasságából. Nem utolsó sorban a hüvely veszít a nedvesség tartalmából és szárazzá válhat.

E miatt többféle tünet is jelentkezhet:

  • a hüvelyi fájdalom leülés vagy felállás közben
  • a hüvelyi nedvesség hiánya miatt fellépő égő, viszkető érzés, irritáció,
  • a hüvelycsatorna rövidülése,  
  • fájdalmas, égő érzés vizelés közben
  • vizelet visszatartási problémák,
  • gyakori hüvelygyulladás, húgyúti fertőzések
  • fájdalom, égő érzés, esetleg enyhe vérzés szexuális aktivitás közben/után

A hüvelyben végbemenő kellemetlen változások hozzájárulnak a nemi vágy és a szexuális aktivitás csökkenéséhez és ebből következően a párkapcsolatok minőségének romlásához.

Ez az egész elég szörnyen hangzik, de a jó hír az, hogy több megoldás is kínálkozik a tünetek kezelésére. Erről írok legközelebb.

Addig is kitartást!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook