GONDOLATOK AZ ÚJÉVI FOGADALMAKRÓL

Szerző: | LÉLEK, VÁLTOZÓKOR

Az év kezdetét mindig belengi az újdonság varázsa. Valószínűleg azért kötődik januárhoz az újévi fogadalmak hagyománya, mert ez az időszak azt sugallja, hogy megváltoztathatom a régit és valami újba kezdhetek. Mintha egy új esélyt kapnék, egy lehetőséget a változásra.

A változókor is – bármilyen meglepő – számtalan újdonságot rejt. Sosem tudhatod, hogy milyen „meglepetéseket” tartogat számodra. A hőhullámok egyszer csak nyomtalanul eltűnnek, de jön helyettük valami más egészen addig, amíg a hormonszintek újra stabilizálódnak. Ha Te is épp benne vagy, akkor tudod, hogy ebben az időszakban mi nők kiszámíthatatlanná válunk. A fizikai aktivitásunk is egyre rapszodikusabbá válik, ami hullámzó teljesítményt von maga után. A fizikai tünetek mellett az érzelmi hullámvasút miatt még szeszélyesebb a hangulatunk. A gondolataink el-elkalandozhatnak és gyakran fejben sem vagyunk ott igazán.

Viszont amikor ennyi tényező válik bizonytalanná belül, szükség lehet külső kapaszkodókra, hogy lehetőleg minél inkább megőrizzük lelki állóképességünket.

Sokan ilyenkor év elején egyre-másra teszik az újévi fogadalmakat, de a kezdeti lelkesedés tüze szalmaláng természetűnek bizonyul és a buzgóság többnyire néhány hét után elhamvad a fogadalmakkal együtt. Függetlenül attól, hogy újévi fogadalmakról, vagy év közbeni elhatározásokról van szó a következő néhány tényező segíthet elérni a céljaidat.

#1 TEGYÉL RENDET!

Bármilyen hosszú is az újévi fogadalmak listád és bármekkora változásra készülsz 2019-ben, egy nagyon fontos dolgot mindenképp meg kell tenned először. Mégpedig ezt: tegyél rendet magad körül. Na, nem pont a nagytakarításra gondolok! (de ha épp arra van szükséged, akkor ne késlekedj, elő a porszívót!) Sokkal inkább gondolok arra, hogy rendezd el a feladataidat mielőtt újakba fognál. Zárd le a folyamatban lévő ügyeidet, vagy szabadulj meg azoktól, amelyek túl sok időt és energiát rabolnak el tőled, és kevésbé hasznosak a számodra. A kapcsolataidban is teremts tiszta, egyértelmű helyzeteket. Ezzel sok félreértés és konfliktus elkerülhető.

#2 TŰZD KI A CÉLJAIDAT!

Az újévi fogadalmakkal kapcsolatban azt javaslom, kezdetnek állíts fel magad elé egy sor elérhető mini-célt, amit meg lehet valósítani anélkül, hogy drámai módon életmódot változtatnál, vagy túl nagy anyagi áldozatot követelne tőled. A kis célok kis eredményeket hoznak, cserébe viszont kisebb erőfeszítést igényelnek. Ha valaki egy számára addig ismeretlen területre téved, fontos a siker élmény, ami elősegíti a lelkesedést és a magabiztosságot. Ha ez adott, sor kerülhet a nagyobb célok megvalósítására is.

#3 HATÁROZD MEG A FONTOSSÁGI SORRENDET!

Vedd számba a 2016-ra összeállított újévi fogadalmak listádat, a kitűzött céljaidat és állítsd azokat fontossági sorrendbe. Ha igazán komolyan veszed az elhatározásaidat, rendezd havi bontásba a megvalósításhoz szükséges feladatokat és jegyezd fel azokat egy naptárba. Így biztosan nem fogsz megfeledkezni egyetlen teendődről sem és folyamatosan ellenőrizheted a haladásod, kipipálhatod az elért eredményeidet, amelyekből újabb és újabb erőt meríthetsz.

#4 LÉGY KÖVETKEZETES!

Ha tényleg komolyan gondolod a fogadalmaidat, akkor vedd úgy őket, mint egyfajta ígéreteket, amelyeket magadnak tettél. S ha ez így van, akkor állhatatosan kövesd a magad számára kijelölt utat, mert csak így érhetsz célba. Kellő kitartással és szívóssággal a legvadabb álmaidat is valóra válthatod.

#5 GONDOLJ MAGADRA!

Miközben le sem veszed a tekinteted a céljaidról, ne feledkezz meg önmagadról sem! Pedig nem bűn az! Talán ellentmondásnak tűnik, de egyetlen cél sem ér annyit, hogy közben kizsigereld magad. Ahogy mondani szokták; első az egészség, mert ha egészség van, akkor bármi lehet. Viszont ha nincs, akkor semmi sincs. Szóval a nagy igyekezetben gondolj a pihenésre, a feltöltődésre, a szórakozásra is!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook