Ha még nem vagy 40 éves és semmilyen változókori tünetet nem tapasztalsz magadon, nagy valószínűséggel még a változókor előtt állsz, vagyis a premenopauza szakaszában vagy. Ez az életszakasz a termékeny éveket jelöli. Kezdete jól meghatározható, az első menstruáció napja, ugyanakkor a vége nem annyira egyértelmű, mivel a perimenopauza első tüneteinek megjelenéséig tart. 

 

Menarche-tól a perimenopauzáig

A premenopauza az első menstruációtól a perimenopauzáig terjed. A női termékeny éveket jelöli, amikor a menstruációs ciklus szabályos.

Menarche: Serdülőkorban a lányoknál elkezdődik a ciklusos menstruációs vérzés. Az első menstruáció (menarche) általában 12-14 éves kor között jelentkezik.  

A gyermekkorból a felnőttkorba vezető időszak, a pubertás kor hasonlóan nagy változásokat idéz elő az emberi szervezetben, mint életünk közepén a változókor. A változások mindkét esetben a hormonokkal függnek össze, ami egy sor anatómiai és lélektani változást idéz elő, éppen ezért mindkét életszakasz átmeneti, és hasonlóan viharosnak mondható. 

A női nemi hormonok ritmikus ingadozásának köszönhető a nők életére jellemző ciklikusság, ami hatással van a fizikai és szellemi teljesítményre, a közérzetre és a hangulatra egyaránt. A hormonrendszer rendkívüli érzékenysége miatt ez a ritmikusság könnyedén felborulhat, ami miatt a nők tapasztalhatnak hormonális eredetű problémákat. Ezek egy része kötődik a menstruációhoz (pl.: PMS, PCOS), más részük viszont az endokrin mirigyek hibás működéséből is fakadhatnak (pl.: inzulinrezisztencia, pajzsmirigy működés rendellenességei).  

premenopauza – a változókort megelőző évek

A „pre” előtag előttit, megelőzőt, a perimenopauza tehát a menopauza előtti időszakra vonatkozik. Az első menstruációt követő termékeny évekre, amikor a menstruációs ciklus szabályos. Ez a nők többségénél általában 12-14 éves kortól (az első tüszőrepedéstől, amelyet az első menstruációs vérzés, a menarche követ) többnyire 35–40 éves korig (az első változókori tünetek megjelenéséig) terjed.

Miért kell foglalkozni a változókorral?

Ha nem vagy még változókorban, most joggal kérdezheted, hogy ugyan miért foglalkozz vele? Túl fiatal vagy még hozzá, túl korai még ez a téma neked. Hisz életed virágjában vagy; szárnyal a karriered, még csak most tervezgeted a babavállalást, esetleg fiatal anyuka vagy. 

A változókoron minden nő átesik élete középső szakaszában. Bár a bekövetkezése szinte biztosra vehető, a változókor és az a kép, hogy ez velünk is megtörténhet, valamiért a távoli, beláthatatlan jövőbe tevődik. Csakhogy a változókor gyakran sokkal hamarabb kezdődik, mint ahogyan azt a legtöbb nő gondolja és nem úgy, ahogy azt sokan képzelik. 

A rossz hír az, hogy a változókort illetően nincs döntési lehetőségünk, előbb-utóbb el fog jönni. Bár természetes folyamat, nem betegség, aki nem vesz róla tudomást és nem készül fel előre, annál komoly nehézségeket is okozhat.

Jó hír viszont, hogy egy kis odafigyeléssel a tünetek jelentősen enyhíthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők, ezáltal a szövődmények kockázata is minimálisra csökkenthető. 

Ha Te még előtte állsz, nagyon sokat tehetsz azért, hogy

 • néhány évvel elodázd a változókor kezdetét,
 • enyhítsd a lefolyását,
 • csökkentsd a szövődmények kockázatát.

Éppen ezért fontosnak tartom, hogy a nők még fiatal korukban

 • megismerkedjenek a testükben zajló hormonális változásokkal,

 • számoljanak a változókorral, hogy

 • amennyire csak lehetséges mindent megtegyenek az egyensúly fenntartásáért és

 • elkerüljék az egészségkárosító hatásokat.

A női reproduktív rendszer öregedése

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de 30-35 éves korban már gondolni kell a változókorra. A nők szaporodási rendszere ugyanis gyorsabban öregszik, mint ahogy azt feltételezik, így a változókor is hamarabb köszönt be a vártnál. 

A termékenység a 20-as évek végére éri el a csúcspontot, majd fokozatosan gyengül. 35 éves korra megnő a vetélés, ezzel együtt csökken a terhesség esélye. A fogantatás lehetősége az életkor előrehaladtával tovább romlik, 42 éves kor után pedig drasztikusan lecsökken, a petesejtek minősége és mennyisége romlik. A tüszők idővel egyre kevésbé érzékenyek az FSH (follikulus stimuláló hormon) stimulációra, mivel a petefészek-tartalék csökken. Ez azt jelenti, hogy a petesejt nehezebben érik meg, az ovuláció ritkul, ennél fogva a változókor első jeleként az egyik fő női nemi hormon, a progeszteron termelése megcsappan és az érzékeny hormonális egyensúly megbillen.

 

Hormonális egyensúly felbomlása és következményei

A kibillent hormonegyensúly nem csak változókorban, hanem már korábban, a termékeny években is sok problémát okozhat. A két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron ritmikus termelődése miatt a nők életére a sajátos ciklikusság jellemzi. Ez nem csak a menstruációs ciklusra vonatkozik, hanem érinti a szellemi és fizikai teljesítményt, a hangulatot, kedélyállapotot, stb. Mivel az endokrin rendszeren belül a hormonok egymással szorosan együttműködve egy sor fiziológiai folyamatot befolyásolnak, bármely hormon szintjének változása kisebb-nagyobb szabálytalanságokat okoz a szervezetben. Nők esetében ennek egyik elsődleges jele a menstruációs ciklus zavarában mutatkozik.

A rendszertelen menstruáció típusai

 

Az egészséges és kiegyensúlyozott nő menstruációs ciklusa rendszeres időközönként, kiszámítható időtartamban fájdalommentesen zajlik.  Minden nő tapasztalta viszont, hogy bármilyen érzelmi (szerelmi bánat), fizikai (megerőltető sport), vagy mentális (stressz helyzet) megterhelés felboríthatja a korábban harmonikus ciklust.
A videóban látható, mennyi féle módon válhat rendszertelenné a havi ciklus.

Vigyázz a hormonjaidra!

A premenopauza időszakában a legfontosabb teendő a hormonrendszer védelme, a tájékozódás, de néhány életmód tényezőt is ajánlott figyelembe venni. A legfontosabbak:

 • csökkentett cukor és szénhidrát tartalmú, de sok növényi alapanyagot, különösen keresztesvirágúakat tartalmazó étrend,
 • stressz tudatos kerülése, csökkentése rendszeres kikapcsolódással, relaxációval, pihentető alvással,
 • a hormonrendszert károsító vegyszerek kiiktatása a háztartásból, a kozmetikumokból, élelmiszerekből, stb.
 • a szervezet egészséges működésének támogatása gyógynövényekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal,
 • rendszeres, kíméletes testmozgás,
A változókor különleges állapot

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook