MÉG ELŐTTE ÁLLOK

MÉG ELŐTTE ÁLLOK

 

Ha még nem tapasztalsz magadon semmilyen változókori tünetet, nagy valószínűséggel permenopauza szakaszában van. Ez a változókort megelőző termékeny évekkel azonos. Kezdete az első menstruáció ideje, amikor is egy nő belép a reproduktív évekbe. A premenopauza éveinek a változókor első tünetei vetnek véget.

A változókoron minden nő átesik élete egy bizonyos szakaszában. Bár a bekövetkezése szinte biztosra vehető, a legtöbb nő életében a változókor, annak tünetei valamiért a távoli, beláthatatlan jövőbe vesznek. Csakhogy a változókor gyakran sokkal hamarabb kezdődik, mint ahogyan azt a legtöbb nő gondolja.

A változókort többnyire a menstruáció végleges megszűnésével azonosítják, ami azt sugallja, hogy egy hirtelen, egyik napról a másikra bekövetkező jelenségről van szó. Ezzel szemben a valóság az, hogy a változókor egy évekig tartó időszak, amely a menopauza, vagyis a vérzés elmaradását megelőző és követő éveket jelöli. Ezen időszak alatt a petefészkek működése ingadozik, míg végül teljesen leáll. Ez a nőknél átlagosan 48-52 éves korul körül következik be. A petefészkek kiszámíthatatlan működését követő hormonális ingadozások pedig már 4-6 évvel megelőzhetik a menopauza bekövetkeztét.

Ez alól az egyetlen kivétel, amikor a nők hirtelen esnek át a menopauzán sebészi beavatkozás, sugár- vagy kemoterápia miatt.

Akár természetes, akár valamilyen külső beavatkozás következtében éli meg egy nő a változókort, mindenképpen sajátos tapasztalatot fog megélni. A változókort ugyanis számtalan tünet kíséri, amelynek előfordulása, intenzitása egyénenként igencsak eltérő lehet. Ezek a tünetek pedig egyénenként más-más problémákat okoznak.

A nyugati országokban élő nők átlagos életkora 75-80 év. Ez azt jelenti, hogy életük mindegy harmadát kénytelenek az ösztrogének védő hatása nélkül leélni. Ezen időszak alatt nő a csontritkulás, az incontinencia, a szív- és érrendszeri megbetegedések és még számos egyéb, súlyos egészségkárosító betegség előfordulásának kockázata.

A rossz hír az, hogy a változókort illetően nincs döntési lehetőségünk, előbb-utóbb el fog jönni. Bár természetes folyamat, nem betegség, aki nem vesz róla tudomást és nem készül fel előre, annál komoly problémákat is okozhat. Jó hír viszont, hogy kis odafigyeléssel a tünetek jelentősen enyhíthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők, ezáltal a szövődmények kockázata is minimálisra csökkenthető. Éppen ezért fontos előre megismerkednünk a változókorral, a hormonális változások következményeivel és amennyire csak lehetséges mindent megtenni annak érdekében, hogy az egészségkárosító hatásokat elkerüljük.

Ebben az időszakban a legfontosabb teendő a tájékozódás.

Ezen a weboldalon igyekszem teljes körű tájékoztatás nyújtani a változókorról, az okairól, a jelentkező tünetekről és a tünetekkel járó számos kellemetlenség kezeléséről, valamint a változással való együtt élésről.